Zenei effektusok VII.

A vibrato-kar

 

Bevezetés

Technikák vibrato-karra

Váltás

Séta

Hajlítások

Rezegtetés

A mélyből...

Bevezetés

 

A vibrato-kar technikái is a gitáron alkalmazott effektusokhoz tartoznak, azaz nem alap, hanem járulékos technikai csomag. A speciális szerkezetnek létezik egy másik elnevezése is, ez pedig a tremolo-kar. Főleg az angol nyelvű kották keverik a kétféle angol elnevezést (vibrato bar és tremolo arm), a legtöbbjükben például egy karleborítást így jeleznek...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

Forrás - Source: Guitar Techniques

 

...ahol a TALD jelentése: Tremolo Arm Lean Down, azaz tremolo-kar lehajlítás). Szóval, a kotta-, és tabulatúra-ábrázolás sem jutott közelebb a zene egzakt lejegyzéséhez, marad tehát nekünk a videó és a hanganyag. A továbbiakban én a vibrato-kar elnevezést használom.

 

A vibrato, mint zenei effektus egyfajta díszítő eleme a technikai repertoárnak, a képzett zenei hang gyors vagy lassú remegtetését jelenti. Eredetileg valamelyik húrlefogó ujj hajtja végre, de a gitár fejlődésével hamar megjelentek a vibrato-karok, amelyek éppen a másik oldalon, a húrok gitártesten való rögzítésénél működnek. A sokféle vibrato-karnak ez a közös sajátsága: mindegyik a húrlábnál dolgozik. Az effektus során kis vagy nagy mértékben maga a vibrátós húrláb vagy egyik köztes szerkezete mozdul el. Most nézzünk meg egy kis karos szösszenetet, hogy legalább képben lehessünk az effekt jellegét és alaphangzását illetően:

 

 

A vibrato-kar az elektromos gitár megjelenésétől kezdve szárnyaló fejlődésen ment keresztül. Az első karok még igen bizonytalan szerkezetek voltak, nem nagyon lehetett velük mélyebben megrángatni a húrt, mert azonnal elhangolódott, inkább csak lágy vibrátózásra voltak használhatók. Nagyjából úgy néztek ki, mint egy mai Gretch gitáron:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

Forrás - Source: www.gretschguitars.com

 

Sági Zoli bácsi vadonatúj, méregdrága Hagström gitárján például a fenti vibrato-elv érvényesül, csak egy kicsit modernebb kivitelezésben:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

 

Mélyebb hajlítás esetén egy fokkal stabilabb megoldást jelent a Fenderen használt vibrato-szerkezet; az általános lágy vibratózás mellett ezt tisztességgel előre is lehet borítani, azaz gyakorlatilag a húron már hangmagasságban lefelé irányuló hajlítást is tudunk kivitelezni. A legtöbb Fender-szériát most is ilyen karral szerelik fel, bár erre van néhány kivétel.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

 

A forradalmi áttörést a Floyd-Rose rendszerű kar jelentette. Ehhez először ún. satut kell felszerelni a nyereghez...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

 

...amellyel a durva hangolás után a húrok teljesen rögzíthetők. A finomhangolás pedig a húrlábnál található csavarokkal történik...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

 

...amelyekkel a húrokat egyenként hangolhatjuk be. Ezzel a szerkezettel félelmetes mélységű és hangzású hajlításokat tudunk produkálni mindkét irányban. Ennek ellenére a Floyd-Rose rendszerű karnak van jónéhány hátránya is:

  1. az erőteljes karozás igazi húrgyilkos technika és a húrcsere ezen a karon nem tréfadolog.

  2. A kar beszereléséhez jelentős mennyiségű faanyagot kell eltávolítani a gitár húrlábánál, gyakorlatilag át kell fúrni és ki kell vájni a gitártestet. Sőt, a szerelés után a szerkezet és a gitártest sokkal kisebb helyen fog érintkezni egymással. Ezt sok hangszergyártó és hangszerész nem szereti, mert azt állítja, hogy ettől megváltozik a gitár hangja.

  3. Ha a kar és/vagy a gitár közepes vagy rosszabb minőségű, akkor a szerkezet instabil lesz és ez folyamatos hamisságban fog jelentkezni. Azaz már egyetlen hajlítás után is hangolhatjuk újra a hangszert.

  4. Arról szó sem lehet, hogy spontán más vastagságú húrt tegyünk a karra, mert vastagabb húr nagyobb feszítőerőt jelent, ez pedig teljesen el fogja állítani.

S még van néhány olyan kisebb konstrukciós hiba, amit végül (ha jól tudom) az Ibanez cég által tervezett ún. zero point vibrato-kar látszik megoldani.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

Forrás - Source: www.guitarneptune.com

 

A zero point elnevezés a Floyd Rose-kar egyik konstrukciós hibájára utal: a hajlítás során a húrok magassága a fogólap felett nem állandó, hanem változik. Felfelé hajlítás esetén (karfelhúzás) a húrok közelebb kerülnek a fogólaphoz és fordítva: karlenyomás esetén távolabb. Ez nem előnyös és ezt hivatott kiküszöbölni a zero point-mechanika, amelynél a húrmagasság sohasem változik meg.

 

A zero point-mechanika legnagyobb népszerűsítője Steve Vai. A mester félelmetes mennyiségű és minőségű karos hajlítást képes belezsúfolni gitárszólóiba, de videóin láthatjuk, hogy több mint fél millió forintos Ibanez gitárjának ez nem okoz gondot.

 

 

Technikák vibrato-karra

 

A legelső gondolat, hogy ha a kart szándékunkban áll tartósan használni, akkor mindig legyen kezünkhöz közel, azaz ne lógjon lefelé. A gitárok többségénél ez a kézközeli karpozíció stabilan beállítható.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika karral

 

Váltás

Az első kigyakorlandó technika maga a pengetés és a kar közötti váltás. Ez egyébként nem oly könnyű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Mivel a pengetőt nem áll szándékunkban letenni vagy a színpadról lazán a közönség közé dobni, ezért a vibrato-kart az i m ujjak közé vegyük. Eközben az i és p ujjak a pengetőt tartják. Az alábbi videón ezt a mozdulatot váltogatom egy H-dúr skálában:

 

 

Séta

Sőt, a vibrato-karba kapaszkodott kéztartással (i m ujjak) még pengetni is tudunk. Lássunk egy rigómezei H-dúr skálás sétát:

 

 

Nyilvánvalóan ez a komplex mozdulatsorozat nem ad oly stabilitást, mint a hagyományos pengetési mód, de megszokható.

 

Hajlítások

Rengeteg párhuzam állítható fel az ujjal és a vibrato-karral kivitelezett hajlítások között. Az első és legfontosabb szabály: ha a kart nem borítjuk le a pokol kénköves bugyraiba...

 

 

...akkor nem árt tudnunk, hogy honnan indul és hová érkezik a hajlítás. Azaz a kar pontos kezeléséhez zenei hallás és tapasztalat szükséges. Ám ennyi elég is a katalogizáláshoz. Bátran ráncigáljuk a kart, hogy kipróbálhassuk a hajlítások milliónyi lehetőségét. A magam részéről ezt egyik korai videómban meg is teszem:

 

 

Rezegtetés

Ezen technika során pengetés után erőteljesen megütjük a kart. Mivel a kart a gitártestben rugók rögzítik, a visszaütő rugóerő sajátosan rezgő hangzást eredményez.

 

 

A mélyből...

A technika kivitelezése azzal kezdődik, hogy enyhén (fél-, vagy egészhangnyira) lenyomjuk a kart és abban a pillanatban, hogy a másik oldalon, a húrlefogó kézzel lefogtuk a hangot, a kart felengedjük. Ezáltal a zenei hangnak csupán az első fele lesz levágva. Úgy hangzik, mintha minden egyes hang a mélyből jött volna elő.

 

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Utolsó gondolatként jegyezzük meg, hogy az erőteljes kartechnikák bizony tisztességgel gyilkolják a húrokat, azaz aktív alkalmazásukkor nagyon hamar kell majd húrt cserélni.