Zenei effektusok VI.

A vibrato-technika

 

A vibrato egyfajta díszítő eleme a technikai repertoárnak, a zenei hang gyors vagy lassú remegtetését jelenti.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

A vibrato és tremolo elnevezést általában azonos jelentéstartalommal szokták használni. A továbbiakban én a vibrato elnevezést alkalmazom.

 

A technikát alapértelmezésben valamelyik húrlefogó ujj hajtja végre (mert ugye a gitárnak lehet vibrato-karja is). Egyértelműen technikai effektus és a zenei tartalmi mélységeit hivatott erősíteni. Voltaképpen magasabb szinten mindenki vibrátózik, még az énekesek is (sőt, a fúvósok is!). Valahogy sokkal szebb, kifejezőbb lesz tőle a hang. A technika egyúttal jelzés is: aki nem tudja vagy nem akarja a vibrato-technikát alkalmazni, az zenei amatőr, aki magasabb osztályba nem léphet.

 

Az alábbi videón vibrato-technikát fogok alkalmazni (Brahms - 3. szimfónia 3. tétel):

 

 

A technika jellege szerint igen sokféle lehet. Az alaptechnikánál a húrlefogó kéz támasztó hüvelyujja nincs elemelve a nyaktól, az hátul rögzített, sok gitáros azonban olyan erőteljesen vibrátózik, hogy a hüvelykujj mégis kissé kiemelődik. A középintenzív vibrato-technikának ugyanakkor van egy másik jellegzetessége is: a csuklómozgás és a húrok fekvésének iránya nagyjából megegyezik (tehát vízszintes).

 

Azonban némelykor a vibrato olyan intenzívvé válhat, hogy a hüvelykujj teljesen eltávolodik a nyaktól és a vibrato iránya már függőlegessé válik a húrokhoz képest; sőt az egész kéz nagyon erőteljesen kezd mozogni. Például Malmsteen gyakran használja ezt az erőteljes vibrato-változatot:

 

 

Az utóbbi technika hátránya, hogy az erőteljes mozdulat miatt a vibrátózó ujj hozzáérhet a szomszédos húrokhoz, amely jelentős zajt eredményez.

 

A technika jelzése a kotta-tabulatúrában a vízszintes hullámos vonal:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vibrato-technika

Forrás - Source: Guitar Techniques

 

A hullámos vonal hossza és vastagsága hivatott szemléltetni a vibrato időbeli hosszát és intenzitását.