Zenei effektusok IV.

A tompítások

 

Bevezetés

M-technika

PM-technika

 

Bevezetés

 

A tompítás szintén a technikai effektusok körébe tartozik. Lényege, hogy valamelyik kezünkkel-ujjunkkal valahol le kell tompítanunk a húrt (húrokat). Meg tudunk valósítani teljes tompítást, amely során a húr teljesen el lesz némítva és van részleges is, amelynél kissé még megszólalhat a húr, vele a lefogott hang. Egyes értelmezések szerint az utóbbi talán nem is tompítás, hanem húrfojtás, a magam részéről az utóbbi kifejezést nem használom, mert szerintem az inkább bűnügyi kategória .

 

M-technika

 

Véleményem szerint klasszikus értelemben teljes tompítást ad, amikor a húrlefogó ujjunkat kissé felemeljük olyannyira, hogy a megpengetett húr ne csengjen le, azaz némuljon el. Az alábbi videón ezt láthatjuk egy E6 húr G hangján egy ritmikus sablonban:

 

 

A technika kivitelezése során a pengetési körülmények nem változnak.

Ezen technika jelzése a kottában a letompított hangjegy helyére írt x jel, illetve a MU (mute = ) jelzés is.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Tompítások

Forrás - Source: Guitar Techniques

 

PM-technika

 

A másik tompítási csapásirány a "másik oldalon", a pengető kéz kézpárnájával van megvalósítva. Vegyük észre, hogy ha a pengető kéz kézpárnáját középtájon letesszük a húrokra, akkor az teljes tompítást fog adni. Ellenben ha a kézpárnát a húrlábhoz egész közel tesszük le, akkor csak részleges húrtompításunk lesz, a húrok tompán, de meg fognak szólalni. Ez az ún. PM (palm mute) technika. Kivitelezéséhez semmi mást nem kell tennünk, mint a csuklónkat enyhén mozgatni, amely által tompítva, illetve elengedve lesznek a húrok:

 

 

A nyílt játék és a PM-technika ritmikus variálásának alapja a rock számtalan gitárcentrikus kíséretének, lássuk például a technikát egy egyszerű ritmikai sablonba illesztve:

 

 

Ezen technika jelzése a kottában általában a hangjegyek alá írt és sokszor folyamatosan vezetett PM jelzés...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Tompítások

Forrás - Source: Guitar Techniques

 

...de mivel a kottajelölések nem szabványosítottak, gyakran jelzik MU jellel is:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Tompítások

Forrás - Source: Guitar Techniques

 

Például a fenti kotta-tabulatúrában bizony nekünk kell kitalálni, hogy a MU tompítás milyen jellegű, azaz a MU jelzés ellenére valójában PM.