Négy évszak - Nyár - A. Vivaldi

Szólórészlet II.

 

Bevezetés

Skálarendszer

Videó

Kotta

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

A rendkívül nehéz szólórészlet G-harmonikus moll hangnemben van, ennek teljes skálája a következő:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-harmonikus moll - teljes

 

A probléma igazán azzal jelentkezik, hogy a szólórészlet technikai apparátusának alapját nem skálák és skálavariációk képezik, hanem rendkívül gyors hangzatfelbontások.

A hangzatfelbontások elméletének megértésének a Tisztelt Olvasónak az Összhangzattan I. című fejezethez kell lapoznia és a harmonikus moll hangzatépítkezés általános táblázatából a G-harmonikus moll tonalitásra vonatkozó sort (2b előjegyzés) kell részletesen tanulmányoznia:

 

 

Ebben a pillanatban nincs mese: mivel a szólórészlet egészen különleges technikákat igényel, ezért marad a "klasszikus" Pénzes-féle módszertan a maga irdatlan skálatömegével, amelynek végén már el fogjuk tudni játszani ezt a speciális szólórészletet is.

 

A szólórészlet folyamatos fel-pengetéssel kiválóan megvalósítható annak ellenére, hogy permanens húrátugrálásokat kell kiviteleznünk.

 

Skálarendszer

 

 

Videó

 

 

Kotta

 

A .mus kiterjesztésű kotta (itt .zip-be csomagolva) a Finale Notepad 2003a ingyenes kottaszerkesztő program file-formátuma. A program ingyenesen letölthető a Letöltések, hasznos anyagok című fejezetből.