Moby Dick - Led Zeppelin

Főriff + szóló D-pentatonban

 

Bevezetés

Skálarendszer

Tonális és technikai skálák

Videó

Kotta és tabulatúra

A Led Zeppelin honlapja

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

A Moby Dick főriffje eredetileg D-pentaton dallam, lejátszásához az E6 húrt le kell hangolni D hangra. Lényegében nincs különbség a középszintű gitárosoknak javasolt E-pentaton verzióhoz képest, "csupán" az, hogy Szilágyi Tomi a jól ismert frázisok közé bejátssza a Page-féle improvizációs részeket is. Ettől a főriff haladó szintűvé lép elő, ezt a gyakorlás közben azonnal tapasztalni fogjuk.

 

Nagyon nehéz Page stílusában hitelesen megszólalni, hiszen a nagy gitáros szinte taníthatatlan ösztönösséggel nyúlt gitárjához. Ebből az is következik, szintúgy rendkívül nehéz a Led Zeppelin-szólók lekottázása, sőt szakmai véleményem, hogy gyakorlatilag lehetetlen kottaformátumban visszaadni Page stílusát. A megoldás -amint azt Szilágyi Tomi is tette-, a Led Zeppelin zene elmélyült hallgatása, tanulmányozása és gitárcentrikus megtanulása lehet.

Ezzel persze nem keveredünk ki az aktuális problémából, Szilágyi Tomi tehát elkészítette a 4 frázis általa leghitelesebbnek ítélt GuitarPro 4-verzióját, amelyet a Tisztelt Olvasó alább ingyenesen letölthet. Ezt a munkát ezúton szeretném neki megköszönni!

 

Mivel D-(moll) pentatonról van szó, ezért a főriffet 1b előjegyzéssel kottázom le. A B hang folyamatos előjegyzését akár el is hagyhatnám (ezt egyébként sok kottaíró moll-pentaton hangnemek esetében meg is teszi), ez viszont komoly zavarokat okozna a kotta értelmezésekor.

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Tonális és technikai skálák

 

Az elhangolás miatt a gitár hangolása tehát a következő lesz:

 

D - A - D - G - H - E

 

Az OSIRE-felhasználók könnyen tudják ezt a speciális hangolást reprodukálni. Másolják be ezt:

 

D2A2D3G3H3E4

 

...a Beállítások Hangolás című négyzetbe. Az OSIRE az alábbi skálaszerkezetet fogja kiadni:

 

D-pentaton - teljes (D-drop hangolásban)

Pénzes-féle Gitáriskola - D-pentaton teljes skála

 

A dal főriffje ebben a technikai szerkezetben tombol, a konkrét megvalósítása többféleképpen lehetséges, ez a kotta és tabulatúra alapján a Tisztelt Gyakorlóra van bízva.

 

Videó

 

 

Kotta és tabulatúra

 

A .mus kiterjesztésű kotta (itt .zip-be csomagolva) a Finale Notepad 2003a ingyenes kottaszerkesztő program file-formátuma. A program ingyenesen letölthető a Letöltések, hasznos anyagok című fejezetből.

 

Pénzes-féle Gitáriskola

 

A .gp4 kiterjesztésű kotta-tabulatúra (itt .zip-be csomagolva) a GuitarPro 4 fizetős kotta-, és tabulatúra-szerkesztő program file-formátuma. A program megszerzésében nem tudok segíteni.

 

1. frázis

Pénzes-féle Gitáriskola

 

2. frázis

Pénzes-féle Gitáriskola

 

3. frázis

Pénzes-féle Gitáriskola

 

4. frázis

Pénzes-féle Gitáriskola

 

A főriff körszámai: