Kettősverseny - 1. tétel vége - Johannes Brahms

 

Bevezetés

Skálarendszer

Tonális és technikai skálák

Videó

Kotta

Johannes Brahms honlapja

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

Rendkívül nehéz jól lejátszani ezt a híres szólórészletet, amelyet egyébiránt (kis dallambéli különbséggel) a 1. tétel zárórészében egyszerre játszik a hegedű és a cselló. Azt gondoltam, hogy miért ne csatlakozhatna hozzájuk még egy gitár is? Nos, nem ment ez oly könnyen, amint elterveztem, végeredményben rengeteget kellett gyakorolnom rá, no meg motoszkálnom a lehetséges skálamegoldásokban.

Az első probléma a szóló összetettségében jelentkezett: benne virtuóz módon váltakoznak a skálaszerű elemek és a gyors arpeggio-felfutások. Ez technikailag megtöri a folyamatos fel-lepengetést és elkerülhetetlenül sweep-picking-technikát von be.

Az arpeggio-felfutások nyilvánvalóan konkrét akkordokhoz köthetők (Dm, C6, szűkített menetek, stb.), amelyeknek technikai kiválasztása szintén sok időt vett igénybe.

A szólórészletben ugyanakkor található egy szokatlan, apró ritmusváltás is (valójában az ütemmutató nem változik meg, csak a triolák és a tizenhatodok váltakoznak egészen furcsa módon), nagyjából 100 évvel megelőzve szintén a ritmusváltásos zenei effektet kedvelő thrash-metal műfajt.

A szólórészlet A-mollban van, ám benne inkább az A-harmonikus moll hangnem érvényesül, amely szinte folyamatos Gisz hangot tartalmaz. Ez a módosított hang egyúttal sok helyen megváltoztatja a hármashangzatok jellegét is: a hangnemben például megjelenik az E-dúr és a szűkített akkord.

A szólórészlet olyan sokféleképpen feldolgozható, hogy nem adok meg konkrét technikai skálaszerkezeteket. Akinek tetszik és technikai, valamint zeneelméleti tudása magas szintű, az képes lesz feldolgozni, aki pedig híján van mindennek, annak garantáltan bele fog törni virtuális svájci bicskája.

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Tonális és technikai skálák

 

A-természetes moll - teljes

Pénzes-féle Gitáriskola - A-moll teljes skála

 

A-harmonikus moll - teljes

Pénzes-féle Gitáriskola - A-harmonikus moll teljes skála

 

Videó

 

 

Kotta

 

A .mus kiterjesztésű kotta (itt .zip-be csomagolva) a Finale Notepad 2003a ingyenes kottaszerkesztő program file-formátuma. A program ingyenesen letölthető a Letöltések, hasznos anyagok című fejezetből.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Brahms-kotta

Pénzes-féle Gitáriskola - Brahms-kotta