Pénzes-féle szólótechnikai alapok II.

A skálavariációk speciális esetei

 

Megjelenítés több ciklusban

A visszatérő ciklusok transzponálhatósága

Ujjugrálós ciklusok

 

Megjelenítés több ciklusban

 

Néhány zenei skálavariáció esetében a variáció alapképlete csak bonyolult módon szemléltethető. Ilyenkor nem 1, hanem 2 vagy 3 ciklusban kell megmutatni a skálavariációt. Ilyen például a kezdőszintű Zuhanós alapképlete:

 

Zuhanós

 

 

Skálavariációk - A skálavariációk speciális esetei - Zuhanós

 

A visszatérő ciklusok transzponálhatósága

 

Ezen variációtípus kiemelten hasznos lesz haladószinten, amikor is megpróbáljuk majd az alapskálákat mindenféle megközelítésben összekötni, más szóval a skálavariációkat transzponálni. Főleg az „Egyhúrossal összekötött alapskálák” című gyakorlatsorozatban lesznek hasznosak. Ilyenek például:

Ujjugrálós ciklusok

 

Ez egy speciális ujjrendi probléma. Ha például egy rövid pillantást vetünk a kezdőszintű Hullámos nevű skálavariációra...

 

Hullámos

 

...akkor láthatjuk, hogy az 1. triola véghangját (H) és a 2. triola kezdőhangját (E) egyaránt 1. ujjal kell lefognunk.

 

 

Ez meglehetősen nehéz, mert a kiemelten fontos 1 ujj - 1 hang szabály szerint alapértelmezésben semelyik ujjunkat sem fektethetjük el kisbarré-technikával:

 

A kiemelten fontos egyujj-egyhang szabály szerint alapértelmezésben semelyik ujjunkat sem fektethetjük el kisbarré-technikával!

 

 

Skálavariációk - A skálavariációk speciális esetei  - Hullámos

 

Tapasztalatom szerint ezt a problémát legtöbbször mindenféle bonyolultabb ujjrend bevezetése nélkül kéne megoldanunk, azaz az ujjak gyors, húrváltásos átugrásával. Ezen speciális esetet a skálavariáció neve mellé írva külön is jelzem.